Úvod Média Tiskové zprávy Tiskové zprávy 2016 Nezapomeňte na zazimování vodoměrů

Nezapomeňte na zazimování vodoměrů

16. listopad 2016

S blížícím se zimním obdobím je důležité dobře zabezpečit vodoměry před mrazem.

Stává se, že zákazníci zjistí poškození vodoměru až při dalším odečtu vody nebo i za několik měsíců, kdy již došlo k velkým škodám.

Před nástupem mrazivého období je vhodné zkontrolovat, zda je vodoměr umístěn ve vytápěné místnosti či minimálně izolován například izolační vatou (ne skelnou) Jako tepelnou izolaci zásadně nepoužívejte materiály, které mohou navlhnout. Pokud se vodoměr nachází ve vodoměrné šachtě, musí zákazník dbát na to, aby šachta byla pečlivě uzavřena a její vstup zabezpečen tak, aby ji nemohla zaplavit povrchová voda. V zimě je navíc vhodné poklop šachty přikrýt tepelnou izolací, například polystyrenem.   Pokud je vodoměr umístěn ve sklepních prostorách a hrozí riziko promrzání, je vhodné snížit ventilaci. V případě, kdy jsou odběry minimální nebo vůbec žádné např. na letních chatách je nutné rozvody vody úplně vypustit.

Výměna poškozeného vodoměru přijde odběratele přibližně na jeden tisíc pět set korun. Za škody na vodoměru, které vzniknou jeho nedostatečnou ochranou například mrazem, plně zodpovídá odběratel (dle zákona č. 274/ 2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu v platném znění § 17, odst. 2 je odběratel povinen umožnit provozovateli přístup k vodoměru, chránit vodoměr před poškozením a bez zbytečného odkladu oznámit provozovateli závady v měření).

Kontrolujte svůj vodoměr raději i během roku

Velmi důležité je zapisovat si stav vodoměru, měsíčně nebo čtvrtletně. Díky tomu si odběratel může nejen kontrolovat správnost údajů na faktuře, ale hlavně tak lze odhalit potencionální únik vody. Je-li odběrné místo vybaveno vodoměrnou sestavou, obsahuje uzávěr před a za vodoměrem. Oba uzávěry je vhodné zhruba 2x ročně několikrát nenásilně protočit, aby byla zachována jejich funkčnost.

840 668 668, 601 276 276