Úvod Média

Počet havárií na vodovodní síti v roce 2014 nevzrostl, pomohla mírná zima

Počet havárií na vodovodní síti loni nevzrostl

26. leden 2015

Společnost MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ a.s. řešila v loňském roce na Zlínsku celkem 600 havárií na vodovodní síti. Jednalo se o 401 poruch na vodovodních řadech a 199 na vodovodních přípojkách. V porovnání s

Počet havárií na vodovodní síti v roce 2014 nevzrostl, pomohla mírná zima

Nejčastější příčinou havárií byla koroze materiálu, a to ve více než 22 procentech. Zhruba 19 procent pak připadá na pohyby půdy.

Na Zlínsku bylo také nově vybudováno 8,778 km vodovodních řadů a obnoveno 2,728 km potrubí.  Mezi nejvýznamnější akce regionu patřily především rekonstrukce vodovodu Zlín Pod vodojemem, Pasecká, Štefánikova, Dolní a Lomenná. V Luhačovicích Dr. Veselého a ve Slavičíně ul. Osvobození. Dále pak byla III. etapou dokončena rekonstrukce přivaděče ÚV Ludkovice – Luhačovice. Byly rovněž zrekonstruovány některé čerpací stanice pitné vody  - Hradská a Salaš. Zhotoveno bylo 241 nových vodovodních přípojek a vyměněno 78 vodovodních přípojek a 5 288 ks vodoměrů.

Na stokové síti ve Zlínském regionu v roce 2014 bylo řešeno celkem 157 poruch, což představuje pokles o cca 5 % ve srovnání s rokem 2013 (kdy bylo řešeno celkem 165 případů). Z tohoto celkového počtu poruch bylo 133 na stokové síti (85 %)  a 24 na kanalizačních přípojkách (15%). Nejčastěji se jednalo o ucpávky stok či přípojek sedimenty (42%), dále to byly stavební závady stok a objektů na nich (31%) a  v poslední řadě šlo o poruchy na technologickém zařízení čerpacích stanic (čerpadla, elektro poruchy) - 26%.

Pokles havárií na stokové síti je přičítán mírné zimě a menšímu pohybu (rozpínání) podloží při náhlých změnách teploty. Žádné havárie většího rozsahu, při kterých by bylo přerušeno plynulé odvádění odpadních vod od našich odběratelů, se v loňském roce na Zlínsku nevyskytly.

Nově je v provozování MOVO, a.s. v porovnání s rokem 2013 téměř 28 km nových kanalizačních stok. Jedná se především o Vizovice, Brumov-Bylnice a Svatý Štěpán (včetně nové čistírny odpadních vod Svatý Štěpán). Největší investicí vlastníka (VaK Zlín a.s.) byla v loňském roce dostavba kanalizačního sběrače Želechovice-Zádveřice a přepojení podstatné části obce na kanalizační systém Zlín s čištěním odpadních vod na centrální ČOV Zlín-Malenovice.

O aktuálních haváriích se zákazníci mohou dovědět na webových stránkách společnosti  www.smv.cz. V reálném čase získají informace o vlivu na zásobování pitnou vodou, o případném zajištění náhradního zásobování a předpokládaném čase ukončení opravy. Klienti si také mohou aktivovat službu SMS INFO, kdy bezplatně dostávají do svého mobilního telefonu zprávy o haváriích v jimi zvolené lokalitě.

Havárie na vodovodní síti - Zlínsko

rok

počet

558

536

502

716

593

600

Havárie na stokové síti - Zlínsko

rok

počet

123

126

113

122

165 *)

157

*) od roku 2013 jsou do havárií na stokové síti nově uváděny rovněž poruchy elektrického zařízení a ovládání kanalizačních čerpacích stanic.

Vyjadřovací portál SMV

Pomocí našeho vyjadřovacího portálu získáte informace o sítích v provozování naší společnosti a můžete vložit projektovou dokumentaci k vyjádření.