Úvod › Vše o vodě ›
19. únor 2013
Prioritně musí být pitná voda zabezpečena tak, aby byla mikrobiologicky nezávadná. Proto se voda na výstupu z úpravny vody desinfikuje, aby došlo k eliminaci mikrobiologického a biologického znečištění. V některých případech může dojít k sekundární kontaminaci i v průběhu distribuce vody, proto se provádí dochlorování pitné vody ve vodojemech a ve vodovodní síti.
• plynný chlór, koncentrace max. 0,3 mg/l
• chlornany, méně často chloraminy
• oxid chloričitý (možný vznik chloritanů, které mají dle vyhlášky č. 252/2004 Sb. v platném znění mezní hodnotu 0,2 mg/l)
• ozón (při ozonizaci vody dochází k okamžité desinfekci, ozón nepůsobí v průběhu distribuce, proto je většinou ozón kombinován s chlórem)
• UV záření
• membránová filtrace
Každý uvedený způsob desinfekce má svoje výhody i nevýhody. Jedním z důležitých faktorů je požadovaná účinnost desinfekce v dané lokalitě, ekonomika způsobu desinfekce a v neposlední řadě riziko vzniku vedlejších produktů desinfekce (trihalomethany THM, chloritany, halogenoctové kyseliny HAA, bromičnany). Chlorace pitné vody stále patří v ČR k nejběžnějším způsobům desinfekce, kdy velkou roli hraje ekonomika tohoto kroku. Voda opouští úpravnu vody ve výborné bakteriologické kvalitě a obsahuje pouze prvky nezbytné pro Vaše zdraví, zejména soli a minerály. Aby tato kvalita byla zachována až k Vašemu vodovodnímu kohoutku a aby bylo zabráněno jakémukoli nebezpečí náhodné sekundární kontaminace, je nezbytné do upravené vody přidat chlór. Ten se přidává ve velmi malých dávkách na výstupu z úpravny vody a poté v různých částech distribuční sítě. Chlór se přidává dodatečně z toho důvodu, že dochází k jeho spotřebování v průběhu distribuce vody, a to tím že reaguje se stěnami potrubí a s dalšími složkami obsaženými ve vodě včetně nežádoucích mikroorganismů.
V závislosti na místě v síti má voda slabší či silnější aroma chlóru. Odstranit jej můžete následujícími způsoby:
• před konzumací nechte vodu několik minut „odstát“
• před konzumací přidejte do vody pár kostek ledu nebo několik kapek citrónu
• uchovávejte vodu v chladničce v uzavřených skleněných láhvích (po dobu max.24h)
• vodu můžete také před konzumací krátce převařit
Hlášení havárií
Pomocí našeho vyjadřovacího portálu získáte informace o sítích v provozování naší společnosti a můžete vložit projektovou dokumentaci k vyjádření.